De dingen die ik leerde als ondernemer (deel 1)

In 2019 startte ik mijn bedrijf en heel eerlijk? Ik wist niet waar ik aan begon. Natuurlijk, ik had dingen opgezocht, boeken gelezen en ik bezocht de  startersdag van de KvK. Bovendien had ik superveel zin om aam de slag te gaan. Aan enthousiasme geen gebrek. Maar hoe het was om een bedrijf te runnen, verantwoordelijkheid te dragen voor een onderneming? Ik had geen idee. Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder en heb ik ongelofelijk veel geleerd. Daarom hier: deel 1 van de dingen die ik leerde als ondernemer!

Zeg ‘Nee’

Ik heb ontdekt dat het noodzakelijk is om ‘nee’ te zeggen. Tegen potentiële klanten die denken dat ik ‘een tekstje schrijf’ voor een habbekrats. Tegen opdrachtgevers die verwachten dat ik ook in de avonden en weekenden altijd mijn telefoon opneem. Tegen vrienden en familie, die denken dat je als thuiswerkende zzp-er altijd tijd hebt voor koffie. Maar ook tegen mijzelf, als ik weer eens een nachtje wilde doorhalen omdat ik een briljant idee had. Nee zeggen is heel belangrijk. Doe je dat niet, dan loop je tegen je eigen grenzen aan. Je kúnt niet altijd overal in mee gaan, je kunt niet continu flexibel zijn. Soms moet je even nee zeggen en voor jezelf kiezen. Als ondernemer en mens. 
En dat brengt me bij het volgende punt: zorg dat je vrije tijd hebt.

Neem een vrije dag

‘Nee’ zeggen heb ik inmiddels aardig onder de knie. Werkte ik eerst 7 dagen per week, nu zijn dat er nog maar 5. Ok, soms 6, als ik in het weekend inspiratie voel opborrelen. Maar over het algemeen lukt het me goed om mijn laptop in het weekend dicht laten. En af en toe heb ik zelfs een vrije dag!
Want een eigen onderneming hebben betekent in mijn geval dat mijn hoofd dag en nacht bezig is. Met klanten, opdrachten, de website, administratie maar vooral ook met leuke ideeën. Die ik dan meteen uit wil werken, ook al is het midden in de nacht. Dat altijd ‘aan staan’ is natuurlijk niet gezond. En dus ben ik bewust vrije tijd gaan inplannen.
Wat ik heb moeten leren, is me daar niet schuldig over voelen. Als ik een keer een paar uur vrij had, moest ik van mezelf iets ‘doen’. In het huishouden, voor de kinderen, de administratie. Maar iets voor mezelf doen? Dat vond ik lastig. Inmiddels heb ik ontdekt dat het ook best fijn is om af en toe op de bank te hangen met een kop thee. Of lekker een uur te gaan hardlopen. Struinen door de bibliotheek, de stad of, in tijden van Covid-19,  even onvervalst internetshoppen. Even tijd voor mezelf. Zodat ik daarna weer vol energie een leuke mama, vrouw, vriendin en ondernemer kan zijn!

Werk efficiënt

Ik ben dol op gestructureerd en efficiënt werken. Lukt niet altijd hoor, ook ik heb wel eens mijn dag niet. Maar met hulp van wat tools heb ik het aardig op de rit. En lukt het me om mijn werkzaamheden zo efficiënt mogelijk in te richten. Zo heb ik een ouderwetse, papieren planner. En niet zomaar eentje, maar met voldoende ruimte voor al mijn taken, herinneringen en deadlines. Het geeft mij overzicht én rust, want als ik iets klaar is, vink in het af. En sorry, iedere gek z’n gebrek, maar ik vind dus echt niets zo fijn als een afgevinkt takenlijstje ;-).

Ik investeerde ook in een goede laptop, een fijne werkplek en nog een aantal andere dingen die het werken maar ook mijn privéleven makkelijker maken. Binnenkort zal ik hier nog een blog aan wijden, want er zijn zoveel simpele dingen die het dagelijks leven wat makkelijker of minder stressvol maken, dat deel ik graag met jullie!

Maar goed. Efficiëntie dus. En dat kan ook tegen je werken hoor. Want soms, als ik té graag wil, snij ik mijzelf er mee in de vingers. Ik wil dan zoveel doen in korte tijd, mijn takenlijst het liefst helemaal afmaken en dat levert dan weer stress op. Ik probeer mezelf aan te leren dat die lijst niet af hoeft, dat er altijd wel een paar dingen zijn die tot morgen of volgende week kunnen wachten. Ik stel vaker de vraag “moet dit nu echt?”. Kortom: ik ben wat minder streng voor mezelf. En ik moet zeggen, dat bevalt prima…. vooral ook omdat keer op keer blijkt dat ik het écht wel op tijd af heb. Uiteindelijk komt het allemaal goed 😉

Deel deze post via:

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *