De dingen die ik leerde als ondernemer (deel 2)

Zoals in mijn vorige blog te lezen is, startte ik in 2019 mijn bedrijf, zonder enige ervaring als ondernemer.  Ik had me goed ingelezen en de motivatie was groot, maar daar hield het wel zo’n beetje op. Ik had géén idee welke richting het op zou gaan.  Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder en heb ik ongelofelijk veel geleerd. Dit is deel 2 van “6 dingen die ik leerde als ondernemer”.

Durf te investeren
Hartstikke blij was ik, toen de eerste factuur betaald werd. Mijn eerst verdiende geld als ondernemer! Het gevoel dat je krijgt als je de eerste betalingen ziet binnenkomen, is fantastisch. Hier heb je keihard voor gewerkt! Maar natuurlijk gaat er ook geld uit. En dat vond ik best lastig. En dat terwijl ik niet financieel afhankelijk was van de inkomsten van mijn bedrijf. In het begin bleef het bij het aanschaffen van wat kantoorartikelen en investeerde ik geld in de huisstijl van Leven In Letters.

Pas na een paar maanden, toen ik merkte dat de zaken goed gingen, durfde ik meer te investeren. Ik ben niet met geld gaan smijten, integendeel. Maar ik heb wel gekeken welke investeringen weer geld op zouden leveren. En dus liet ik iemand mijn website optimaliseren in plaats van daar zelf uren aan te besteden. Liet ik stickers, ansichtkaarten en notitieblokken drukken met mijn logo erop. Ik ging een opleiding volgen voor ondernemende schrijvers. Ik kocht vakliteratuur en volgde cursussen. En ik investeerde in een nieuwe, snelle laptop met toebehoren.
Allemaal investeringen die ik deed omdat ik verder wilde, omdat ik makkelijker, sneller of beter geïnformeerd wilde werken.
Ik kan je vertellen; als je eenmaal een flinke investering hebt gedaan, valt het allemaal reuze mee als je merkt wat het oplevert. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. En af en toe met geld smijten is best lekker 😉

Wees trots
Trots zijn op mezelf zit niet echt in mijn genen. Dus toen ik als ondernemer mijn eerste successen behaalde, haalde ik mijn schouders op en ging verder met de orde van de dag. Gelukkig had ik mensen om mij heen die vonden dat ik het moest vieren. Inmiddels weet ik dat het vieren van kleine successen, heel erg motiverend werkt.
Het is goed om stil te staan bij kleine stapjes die je zet, bij nieuwe dingen die onderneemt en bij angsten die je daarvoor overwint. Even een klopje op de schouders, om vervolgens vol energie weer door te gaan. Ik word er steeds beter in en dus wordt er hier met regelmaat geproost op zakelijke successen. Tegen mezelf zeggen “dat heb je goed gedaan Pleun” vind ik nog steeds lastig, maar gelukkig worden de honneurs waargenomen door man en kinderen. Zij laten me dagelijks merken hoe trots ze op me zijn dat ik mijn hart heb gevolgd.

Volg je hart
Ok. Het is een mega cliché, ik weet het. Maar toch. Clichés zijn waar. Ik heb altijd gehandeld vanuit ratio. Terwijl ik een enorm gevoelsmens ben. Ik liet me tegenhouden door allerlei praktische bezwaren, verwachtingen van anderen en vastgeroeste patronen. Sinds ik meer vertrouw op gevoel en intuïtie, zit ik beter in mijn vel, onderneem ik nieuwe dingen, overwin ik mijn angsten én doe ik wat ik leuk vind! Ik kan het iedereen aanraden!

Lees hier De dingen die ik leerde als ondernemer (deel 1)

Deel deze post via:

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *