Mijn eerste jaar als ondernemer…

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Op 8 november bestond Leven In Letters één jaar. Een jaar geleden zette ik mijn handtekening bij de KvK en begon mijn avontuur. En wat voor een….mijn hemel, wat een jaar was het! ⁠

Al snel na de start kreeg ik mijn eerste opdracht en vanaf dat moment ben ik eigenlijk continue keihard aan het werk geweest. Met opdrachten voor verschillende organisaties en particulieren, maar ook met het nog beter op de kaart zetten van mijn bedrijf. ⁠

Afgelopen jaar was voor mij één grote leerschool. Ik moest leren mijn aandacht te verdelen tussen mijn werk, mijn bedrijf en mijn gezin. Niet altijd makkelijk als je het op alle vlakken goed wil doen. Maar wat ik daardoor geleerd heb is dat ik milder mag zijn voor mezelf. Ik hoef niet alles zelf te doen, mag dingen uitbesteden en het mezelf makkelijker maken.
En dus komt de poetshulp voortaan iedere week, hebben we sinds kort “Harrie’ de robotstofzuiger en laten we Albert Heijn op een vast moment in de week onze boodschappen bezorgen. We koken nog steeds vers en gezond, maar wel vaker voor 2 dagen en met af en toe een tosti maken of sushi bestellen is niets mis. Meer gemak en minder gedoe, waardoor ik meer tijd overhoud voor dingen die ik leuk vind: mijn gezin en mijn bedrijf.

 

Zelfstandig

Wat ik ook geleerd heb, is dat ik veel meer kan dan ik dacht. Ik zag mezelf als een soort van digibeet. Een laptop aanzwengelen kon ik nog wel en de officeprogramma’s waren me bekend, maar veel verder kwam ik niet. Inmiddels heb ik mijn eigen website in beheer en gebruik ik verschillende on- en offline programma’s om efficiënter te kunnen werken. Natuurlijk vroeg ik advies bij de experts, maar ik heb ook avonden zitten klooien omdat ik het zelf wilde leren. Daar zitten grenzen aan, ik weet het. En ieder zijn vak, dus ik waag me echt niet aan vormgeving of andere ingewikkelde zaken. Daarvoor werk ik graag samen met experts. Maar toch, het voelt goed dat ik zelf mijn website kan bijhouden, mijn boekhoudsysteem goed ken, zelf nieuwsbrieven kan maken en versturen en ga zo maar door. Nooit gedacht dat ik dát zou gaan leren. Maar hé, je bent zelfstandig ondernemer of niet.

 

gevoel

Een ander belangrijk leerpunt is dat ik meer op mijn gevoel afga. Waar ik een jaar geleden nog regelmatig mijn hoofd mijn hart liet overrulen, durf ik nu veel meer op mijn gevoel te vertrouwen. Waarom dat nu ineens wel kan, is lastig te zeggen. Ik denk dat het komt omdat ik het afgelopen jaar zoveel nieuwe, spannende dingen moest doen en ontdekken, dat ik voor mijn gevoel niets te verliezen had. Ik begon vanaf nul, dus alles wat ik meepikte, was mooi meegenomen. Dat maakte dat ik meer durfde, meer ging ontdekken en ook minder bezig was met wat mijn hoofd zei. Ik kwam uit zo’n nare periode, dit was mijn kans om het anders te gaan doen. Dit was het moment meer op mijn gevoel af te gaan. And so I di

Inmiddels durf ik te stellen dat mijn gevoel het aardig doet, in de zakenwereld. Al meerdere keren nam ik beslissingen op basis van mijn onderbuikgevoel. Ook draaide ik dingen terug of gingen zaken niet door, omdat het niet goed voelde. Het resultaat? Geen buikpijn meer, maar met een goed gevoel aan het werk en dat werpt zijn vruchten af.

 

Toekomst

Komend jaar staat in het teken van verder groeien en professionaliseren. Ik heb de afgelopen 2 maanden een opleiding gevolgd die gericht was op het professionaliseren van je schrijfbedrijf. Resultaat: een enorme lijst van dingen die ik wil aanpassen en verbeteren in mijn bedrijf of manier van werken. Ik ben er ook achter gekomen dat ik met mijn achtergrond in de gezondheidszorg, een bijzondere ‘rugzak’ heb waar veel organisaties en particulieren wat aan hebben. Dat mag ik meer uitdragen en misschien moet ik nog duidelijker maken dat mijn ideale klanten mensen en organisaties zijn die te maken hebben met zorg en welzijn. Met andere woorden: mijn profilering mag nog sterker. Daar wordt nu dan ook hard aan gewerkt.

Je ziet het… nog werk genoeg. ⁠Ondernemen is geen seconde stilzitten. Daar ben ik inmiddels wel achter. En aangezien ik ook niet van het stilzitten ben, past het ondernemerschap mij uitermate goed! Ik geniet van de vrijheid mijn eigen agenda te bepalen en eigen besluiten te nemen. Maar ik geniet ook vooral van wat ik doe: met mensen praten over hun boodschap, ervaringen, gevoelens en gedachten en zorgen dat wat ze willen zeggen, goed onder woorden wordt gebracht. Geschreven, gesproken of gezongen.

Dus. Laat dat 2e jaar als ondernemer maar komen, ik heb er zin in! 
Oh, en mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de diensten die ik met Leven In Letters lever? Check dit dan even. 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Deel deze post via:

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *