Mijn eerste workation

Ok, ik moet bekennen dat ik een beetje jeuk krijg van de term, maar ik ging dus op ‘Workation’. Een samenvoegsel van work en vacation.

Waarom een workation?

In het afgelopen jaar heb ik me helemaal de tandjes gewerkt. Ik had veel opdrachten, leuke klanten en te weinig tijd. Gevolg: de momenten die ik had om ‘aan ‘mijn bedrijf te werken, waren op 1 hand te tellen. Gevolg daar weer van was, dat ik een stapel ongelezen boeken had liggen, een mapje op mijn laptop had dat uitpuilde met ongelezen e-books en een hele lijst van webinars die ik nog moest terugkijken.

Het jaar afsluiten

Omdat ik graag met een schone lei het nieuwe jaar begin, nam ik me een tijd geleden voor om de bezem door mijn bedrijf te halen. Even alle mappen doorspitten, oude documenten weggooien, mijn kantoor opruimen en de website een opfrisbeurt geven. Oh ja, en ook even ál die kennis die nog op me lag te wachten tot me nemen. 

Te weinig tijd

Ik trok al snel de conclusie dat ik te weinig tijd had voor mijn takenlijst. Thuis is er altijd wel iets te doen. De kinderen, het huishouden en sociale verplichtingen. En natuurlijk heb ik mijn eigen werkplek thuis, maar toch; als de wasmachine piept gooi ik dat wasje tóch even snel in de droger. Hoe groot de stapel werk op mijn bureau ook is.

Alleen op werkvakantie

Mijn man had het al vaker tegen me gezegd “ga nou gewoon een paar dagen weg, even aan je bedrijf werken”. Ik wuifde het steeds weg, want ‘ik kon ze toch niet alleen laten’. Maar ineens dacht ik “waarom eigenlijk niet?”. Mijn man doet misschien wel meer in het huishouden dan ik, kan geweldig koken en is een superlieve vader. Ik trek normaal gezien de deur echt zonder zorgen achter me dicht, dus waarom nu niet? Daar kon ik geen antwoord op geven. Misschien was het toch het gevoel dat ik mijn kinderen een paar dagen alleen laat om tijd voor mijzelf te hebben. Dat voelde toch niet goed.
Maar dat is natuurlijk onzin. Ik heb een bedrijf te runnen en dat kost tijd. En als ik efficiënt met die tijd zou omgaan en full focus kon werken, betekende dat wel dat ik daarna 2 weken kerstvakantie had. Vakantie waarin ik alle aandacht kon geven aan mijn kinderen.

Hoe vind ik een plekje voor een workation?

Goeie vraag. Ik begon op booking.com maar gezien alle maatregelen was een hotel geen optie. Bovendien slaap ik slecht in hotels, dus ik ging op zoek naar een huisje. Kon ik ook gewoon lekker mijn eigen potje koken, nu alle restaurants dicht zijn. Ik vond een mooi plek in onze provincie. Een klein uurtje rijden van huis, op het platteland, maar van alle gemakken voorzien. Ik pakte de agenda en zag dat ik nét voor de kerstvakantie, nog een mogelijkheid had om te gaan. Er stonden geen afspraken in mijn agenda en manlief kreeg het geregeld met zijn werk. Dus: boeken die handel!

Lockdown

En toen kwam het bericht dat de scholen dichtgingen. Een week voor vertrek gingen we weer in volledige lockdown. De kinderen niet naar school en bso dicht, betekende dat mijn man 2 dagen de zorg voor de kinderen op zich moest nemen. Doet ie zonder problemen zoals ik al zei, alleen hij moet natuurlijk ook gewoon werken terwijl ik in mijn hutje op de hei zit. Gelukkig boden mijn ouders uitkomst. De kinderen mochten logeren bij opa en oma en dus kon ik met een gerust hart vertrekken en kon mijn man zijn werk gewoon doen.

Hoe is het om helemaal alleen te zijn?

Dat vroeg ik me dus ook af. Op zondagmiddag kwam ik aan in het huisje. Een prachtig huisje, helemaal ingericht naar mijn smaak, dus ik voelde me al snel thuis. Maar wat was het stil!  Héél stil! Daar moest ik echt even aan wennen. Wat ongemakkelijk plofte ik met een kop thee op de bank en ik keek om me heen. Daar zat ik dan. Met mijn enorme to-do list en behoefte aan rust. Geen tijd te verliezen dus; aan de slag! Diezelfde middag kroop ik achter mijn laptop om te beginnen aan punt 1 van de actielijst.

De planning van mijn workation

Ik ben een planner, ben gek op alles van Structuurjunkie en dus ging ik niet op pad zonder planning. Een waslijst aan taken en klusjes had ik, en die wilde ik allemaal in 3 dagen doen. Ik begon op zondag met het volgen van een workshop over plannen, om weer even mijn kennis op te frissen. Dat hielp, ik was gemotiveerd en ging vol energie aan de slag. Die eerste middag kon ik al 2 punten van mijn lijst afvinken. Na het harde werk maakte ik een meegebracht soepje warm en at het op voor de tv. Op de grond, tegen de bank aan. Gewoon omdat het kon. Zou ik thuis nooit doen. Gek toch, hoe je als je alleen bent je ineens weer gaat gedragen alsof je op je studentenkamer zit.

Je eigen ritme

Ik lag op tijd in bed dus toen om 6 uur de wekker ging, was ik fit. Dag 2: een volle planning voor de boeg, dus aan de slag! Rond de middag ging ik even een boodschap doen in het dorp en na weer een paar uur werk genoot ik van een lange wandeling bij strakblauwe lucht en een winterzonnetje. Heerlijk! Na de wandeling ging ik verder met werken. Honger had ik pas om 20:30u, dus het werd een laat diner die dag. Maar wat maakte het uit? Ik was alleen en hoefde met niemand rekening te houden. Langzaam begon dat wat onwennige gevoel daarover plaats te maken voor waardering: toch wel lekker, als je helemaal je eigen ritme kunt aanhouden. Die avond heb ik nog uren zitten werken. Ik zat in een goede flow en dus klapte ik pas om 2 uur ’s nachts mijn laptop dicht.

Eindelijk tijd voor alle klusjes

De volgende ochtend had ik om 9 uur een afspraak met mijn webbouwer, dus om 8 uur ging de wekker. Na een bak koffie en ontbijt ging ik er weer vol voor. Wat was dit fijn, zoveel tijd om eindelijk al die kleine klusjes te doen! Die ochtend ging ik lekker even hardlopen, even het koppie leeg. Na een gezonde lunch werkte ik door tot 23 uur ’s avonds. Tussendoor gooide ik een quiche in de oven die ik achter de laptop at en wegspoelde met een glas wijn. Niemand die er wat van zei! Na het harde werken keer ik nog even tv en kroop ik met een boek in bed. Er ging zoveel in mijn hoofd om, zoveel plannen en ideeën, dat ik pas om half 2 in slaap viel.

Een lege to-do-lijst

Mijn laatste ochtend alweer! Om 11 uur moest ik uit het huisje, maar op mijn takenlijst stonden toch nog wat open puntjes. Mijn man zei dat ik nog maar een dag moest blijven, hij regelde het thuis wel. Maar helaas, de accommodatie was volgeboekt dus ik moest echt vertrekken.

Ik werkte de laatste punten af, neem een heerlijk warme douche en pakte mijn spullen. Wat een fijne ervaring was dit. Het was wennen aan de stilte. En ik moest me echt overgeven aan het gevoel dat ik met niemand rekening hoefde te houden . Dat zit toch dieper in je systeem dan ik dacht.  Ik heb keihard gewerkt en genoten van de prachtige omgeving én van het feit dat ik volledig mijn eigen ritme kon volgen. En daarna kon ik met een goed gevoel mijn kinderen en man weer in mijn armen sluiten. Weer terug de drukte in. Maar niet voor lang, want vervolgens had ik 2 weken kerstvakantie. Heerlijk, met een lege to-do-lijst en opgefrist bedrijf het nieuwe jaar in!

Vijf tips voor een workation

  1. Ga minimaal drie dagen. Liever nog langer. Ik had echt even nodig om te wennen aan de stilte en rust. Bovendien is het ook wel lekker als je even wat rustmomentjes kunt inbouwen. Ik ging bijvoorbeeld wandelen en hardlopen. Maar als ik meer tijd had gehad, was ik zeker wat vaker met een boek op de bank geploft. Daar kwam het nu minder van. Volgende keer ga ik zeker iets langer dus!
  2. Maak een actielijst: zet álles waar je niet aan toegekomen bent op een rij. Dat ene boek dat je nog wil lezen, dat webinar dat je nog wil kijken of die pagina op je website die aanpassing nodig heeft.
  3. Maak een planning: de een vindt een gedetailleerde planning fijn, de ander werkt liever met blokken. Wat je ook kiest: zorg dat je voor jezelf een plan hebt. Wat ga je wanneer doen? Hoeveel tijd ben je kwijt? Alleen dan lukt het je om de lijst met actiepunten af te werken.
  4. Geniet! Klinkt logisch, maar zoals ik al zei; het was even wennen. Ik moest mezelf echt even toestaan om te genieten van de rust, de vrijheid en de luxe van het huisje.
  5. Boek vooruit! Mooie huisjes als waar ik zat (de Tuynloodz) zijn vaak volgeboekt. Het is lastig om last minute iets leuks te vinden. Bovendien is het heerlijk om ergens naar uit te kunnen kijken. Ik ga binnenkort dus al boeken voor de volgende workation, want dat ik nog eens ga, dat is zeker!

Meer lezen over mijn ervaringen als vrouw, moeder en ondernemer? Klik hier!


Deel deze post via:

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *